Czy tradycyjny piec kuchenny może mieć zastosowanie w nowoczesnych domach energooszczędnych z mechaniczn± wentylacj± z odzyskiem ciepła (rekuperacj±)? Nie tylko może, ale przewyższa inne urz±dzenia grzewcze jako¶ci±, użyteczno¶ci±, efektywno¶ci± i sprawno¶ci±. Posiada zamknięt± komorę spalania (bezpo¶redni dopływ powietrza z zewn±trz, więc nie zakłóca wła¶ciwego bilansu powietrza wewn±trz domu), nowoczesne palenisko bezrusztowe z podwójnym przeszkleniem z zawsze czyst± szyb±, a do tego może być wyposażony w jeden lub dwa wymienniki wodne do CO. W zależno¶ci od posiadania ilo¶ci wymienników wodnych, może ogrzewać powierzchnie 75 m2 i 150 m2. Poprzez bufor, może współpracować z pomp± ciepła, kotłem gazowym lub na pellet. Powstaj±ca energia cieplna w palenisku, gromadzona jest w pojemnej masie ceramicznej i póĽniej wolno oddawana w czasie (powyżej 12 godzin) - poprzez przyjemnie rozgrzane powierzchnie ceramiczne kuchni - do pomieszczenia, w postaci zdrowego promieniowania podczerwonego (przyjaznego także dla alergików). Do tak rozgrzanej kuchni, przyjemnie jest przylgn±ć, a nawet się przytulić. Temperatura w pomieszczeniach jest stabilna, a nie rozchwiana, jak przy tanim kominku konwekcyjnym. Nie ma też efektu przegrzania przestrzeni wokół niej. Długotrwał± i stabiln± pracę urz±dzenia, i systemu grzewczego, zapewnia duża pojemno¶ć cieplna masy kumulacyjnej i automatyka, bo kuchnia może pracować w trybie automatycznym lub manualnym. W trybie automatycznym rozpalamy ogień w paleni